Google+ Followers

Thursday, September 26, 2013

Kenapa Perlukan Internet Marketing Di Dalam Berniaga?


Imej : Google

Teks : Zaila Mohamad

Zaman sekarang internet adalah merupakan keperluan setiap orang. Kita semua memerlukan internet untuk melakukan atau menyiapkan setiap perkara. Di pejabat internet diperlukan untuk menghubungkan setiap pekerja dan juga pelanggan melalui rangkaian email. Di sekolah internet diperlukan oleh guru-guru untuk mencari dan menambah maklumat pembelajaran dan kefahaman pelajar. Di rumah internet diperlukan oleh para surirumah untuk mencari resepi-resepi enak dan juga membeli-belah secara alam maya. Celik sahaja mata, sudah buka facebook untuk kemaskini status. Betapa besarnya pengaruh internet kepada kita semua.

Seharusnya para peniaga mengambil peluang ini dengan memasarkan produk mereka melalui talian internet. Banyak cara boleh memasarkan produk mereka bergantung kepada kos dan kreativiti peniaga. Antaranya pengiklanan melalui blog. Tidak dinafikan pengaruh blog sangat besar kepada masyarakat kita. Kalau tidak, tiada wujudnya istilah blogger-blogger terkenal di Malaysia ini. Dengan trafik blog yang tinggi mencecah puluhan ribu pelawat dalam sehari, sudah pasti blog tersebut akan dipilih oleh peniaga-peniaga yang bermodal besar. Bagi peniaga kecil, jangan risau, pilihlah blog-blog yang sedang meningkat naik dengan kadar trafik yang konsisten naik setiap hari. Contohnya di blog ini (http://sohodirectory.blogspot.com/).

Selain itu pilihlah blog-blog yang sentiasa dikemaskini. Blog yang aktif memang akan menarik ramai pembaca masuk membaca blog tersebut. Katakan dalam sehari ada dalam seribu pembaca, kebarangkalian untuk melihat dan mengetahui dengan lebih lanjut iklan tersebut adalah sangat tinggi. Jadi, gunakan peluang untuk mengiklankan produk/servis/kedai kita di blog-blog tersebut. Tiada ruginya menghabiskan sedikit modal untuk melakukan pengiklanan kerana berniaga tanpa pemasaran ibarat tiada sebelah kaki; mana mungkin boleh berjalan kan? Begitulah diibaratkan betapa pentingnya pemasaran perniagaan ini.

Antara media sosial yang paling berpengaruh dalam pemasaran internet adalah facebook. Fanpage boleh ditubuhkan apabila adanya akaun facebook. Fanpage yang mendapat jumlah "like" yang ramai menunjukkan bahawa ramai yang minat untuk mengikuti perkembangan mahupun status-status terkini dari fanpage tersebut. Jadinya sangat bagus sekiranya fanpage-fanpage jualan sentiasa memberikan maklumat-maklumat mahupun kata-kata yang berfaedah selain dari mempromosikan produk sahaja. Bagaimana mahu membina sebuah fanpage? Bolehlah menyertai kelas asas blog & fanpage yang dijalankan di sini

http://zailabinimdae.blogspot.com/2013/09/ulasan-pelajar-kelas-asas-blog-fanpage_25.html

Apa yang diajar di dalam kelas asas blog & fanpage ini adalah :

a. Kelas ini khusus bagi suri rumah yang benar-benar zero tentang urus niaga secara online.

b. Mahu mula tetapi tidak tahu cara.

c. Mahu mula tetapi tidak ada produk. Kami menyediakan beberapa produk pilihan, produk sunnah, buku, pakej ebook, ruang periklanan. Juga peluang sebagai pembantu kelas di akademi bekerja di rumah.

d. Kelas ini sesuai untuk belajar menjana pendapatan awal RM10, kemudian tingkatkan lagi, RM20, RM50, RM100 begitulah seterusnya (ini adlaah tertakluk kepada usaha yang konsisten daripada peserta.

e. Kelas ini juga sesuai untuk suri yang sibuk, surirumah sepenuh masa, suri bekerjayaa yang mahu buat secara sambilan. Ini adalah langkah awal, kami sediakan berdasarkan permintaan demi permintaan.

f. Apabaila sudah pandai, boleh belajar lagi dengan otai-otai pemasaran yang lain. juga bina jaringan bisnes secara online.

g. Apa yang kita belajar di dalam kelas ini. Analisa dahulu untuk kenalpasti apa produk yang sesuai/minat/pengalaman. Belajar buat blog kedai online, belajar menulis konsisten, belajar buat borang tempahan, jenis-jenis entri, belajar buat pan page, belajar buat pautan, belajar buat pautan antara blog untuk aliran trafik.

h. Untuk mula, kita analisa dahulu, pm sekarang atau mesej di inbox. Pendaftaran adalah setiap hari.


Selain dari fanpage, platform Instagram juga menjadi ikutan anak-anak muda masa kini. Bagi peniaga pakaian mahupun tudung, jangan lupa untuk menggunakan Instagram sebagai satu cara pemasaran internet yang berkesan.

Setakat ini dahulu perkongsian tentang internet marketing. Insya Allah bertemu lagi dalam entri lain yang akan menyentuh tentang bagaimana mahu menambah pendapatan dengan berniaga di dalam talian.

Salam kasih sayang buat semua.

No comments:

Post a Comment