Google+ Followers

Tuesday, June 4, 2013

5 Cara Pantas Promosikan Barang Jualan

Teks : Zaila Mohamad
Gambar : Google

Assalamualaikum,

Tahukah anda sekarang ini ada bermacam cara yang boleh digunakan untuk memasarkan barangan anda. Antara yang paling mendapat tempat para peniaga adalah 5 cara seperti di bawah. Kita mulakan dengan yang paling pantas sekali dalam mempromosikan barang!

1) Instagram


Cara yang paling pantas! Tangkap gambar muat & terus muat turun. Urusan jual beli boleh dilakukan pada masa itu juga! Selalunya digunakan oleh peniaga yang ke luar negara, urusan jual beli boleh dilakukan di dalam kedai, pelanggan terus bayar & barang akan dibawa pulang oleh peniaga.

2) Whats App


Cara terkini berurusan jual-beli. Aplikasi Whats App sangat senang digunakan. Selain dari boleh berhubung terus dengan pelanggan, pelanggan juga boleh melihat gambar & video produk secara terus.

3. Facebook


Melalui fan page facebook. Peniaga hanya perlu memuat turun gambar & urusan jual beli boleh dilakukan terus di bawah gambar tersebut. Dengan adanya aplikasi facebook di dalam telefon pintar, urusan jual beli memang senang dilakukan.

4) Website / Shopping Cart


Bagi yang mempunyai banyak produk, website / shopping cart sangat sesuai digunakan untuk memasarkan barangan. Namun terdapat banyak proses yang perlu dilakukan iaitu mengambil gambar, edit, memasukkan ke dalam website.

5. Blog


Bagi mereka yang baru memulakan perniagaan, blog merupakan cara yang paling mudah untuk memasarkan barangan. Boleh pilih banyak domain free sebagai tapak asas perniagaan, salah satu yang paling popular adalah domain blogspot kerana ianya mudah dicapai & mesra pelanggan.

No comments:

Post a Comment